Over Studio143

Studio143 staat onder leiding van Maja M. Jawor, Spaanse filoloog, performer, onderzoeker en docente. Het doel van Studio143 is het creëren van een boeiend platform voor multidisciplinaire samenwerkingen. Tijdens de door Studio143 aangeboden activiteiten ligt de nadruk op de creatieve zoektocht van de deelnemers. Daarmee is eigen inbreng, motivatie en het durven emoties en ideeën uiten/delen verbonden. Studio143 zorgt ervoor dat het werkproces uitdagend en inspirerend blijft.

Maja M. Jawor

Spaanse filoloog/performer/onderzoeker/docent

Ik ben geboren en opgegroeid in Polen. Voor mijn studies, werk en avontuur woonde ik in Spanje/Granada, Portugal/Lissabon en Tsjechië/Praag. De liefde heeft mij naar Nederland gebracht. Sinds 2007 woon ik in Rotterdam. Sinds 2009 werk ik als zangdocente bij de Rotterdamse Hofplein Jeugdtheaterschool en geef ik regelmatig lessen/workshops theater/drama/beweging en Spaans op middelbare en basisscholen in Nederland. Daarnaast blijf ik betrokken bij verschillende kunst- en taalprojecten.

De mijlpaal in mijn ontwikkeling was de verbondenheid aan twee Oost-Europese, wereldwijd geprezen ensembles: Teatr Gardzienice (Polen) en Farm in the cave Theatre Studio (Tsjechië). Met Gardzienice trad ik op als adept acteur (2001-2003). In Farm in the cave werkte ik als voltijd performer/actrice en onderzoeker (2003-2007). De dramatische taal van deze twee ensembles overschrijdt de grenzen van fysiek, dans en muziek theater. De verbinding van verbale, vocale en fysieke expressie is in de experimentele voorstellingen van deze groepen heel organisch, geboren in een lang proces tijdens de repetities en reprises. In 2010 rondde ik deze periode af met de publicatie van Stem en beweging, acteurstechniek en acteurscreativiteit.

Om mijn ideeën omtrent podiumkunsten en Spaanse taal eigen vorm te geven, heb ik in 2014 Studio143 opgericht. Ik werk vanuit de overtuiging dat het theater maken, zingen of leren van een vreemde taal de mogelijkheid schept om jezelf en anderen beter te leren kennen en veel vooroordelen en barrières los te laten.

Ik vind verschillende vormen van menselijke expressie fascinerend en ik ben zeer nieuwsgierig naar degenen met wie ik samenwerk, vakcollega’s, cursisten en leerlingen.

MajaJawor

CV
Maja Magdalena Jawor
13 oktober 1977
geboren in Katowice, Polen

OPLEIDINGEN
2009
PhD – diploma in Podiumkunsten,
Enscenering en Theorie
van Enscenering
Academie voor Kunsten
Faculteit Toneel
Praag, Tsjechië

2003
Theatraal Performer
Academy for Theatre Practices
“Gardzienice”
Polen

2002
Drs. – diploma in Spaanse Taal-
en Letterkunde
Jagiellonische Universiteit
Krakau, Polen

2001 januari – juli
Faculteit Traducción e Interpretación
Universiteit te Granada
Spanje